مرکز مشاوره و پرستاری سپیدگستر ارائه دهنده خدمات پزشکی، پرستاری و درمانی

دو شنبه 30 دی 1398
ن : محیا یوسفی

آشنایی با دلایل دل درد کودکان

والدین زیادی به دلیل دل درد کودک خود به پزشکان کودک مراجعه کرده و ابراز نگرانی می‌کنند. دل درد کودکان دلایل مختلف و متنوعی دارد. این دلایل ممکن است بسیار ساده و یا در مواردی حاد و پیچیده باشد. اگر وظیفه نگهداری از کودک در منزل را بر عهده دارید در این مقاله همراه ما باشید تا با دلایل درد شکمی کودکان آشنا شوید.

دلایل دل درد کودکان

دلایل دل درد کودکان

عفونت گوارشی: عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی در معده و روده کودکان باعث بروز آنفولانزای معده یا گاستروانتریت روده می‌شود که دل درد را به همراه دارد. در این حالت کودک معمولا دچار تب، استفراغ و اسهال می‌شود. برای بهبود عفونت باکتریایی حتما باید آنتی بیوتیک مصرف شود اما عفونت‌های ویروسی راحت‌تر بهبود پیدا می‌کنند.
هپاتیت A نیز عفونتی ویروسی است که در صورت ابتلا به آن درد ناگهانی شکم را به دنبال دارد. اما خوشبختانه این بیماری نادر است.
درمان: برای درمان دردهای شکمی ناشی از عفونت‌ها باید به پزشک کودکان مراجعه کرد تا با مصرف دارو و توصیه‌های غذایی کودک درمان شود.
مسمومیت غذایی: اگر کودک پس از گذشت زمانی از صرف غذا دچار دل درد، اسهال و استفراغ شود به احتمال زیاد دچار مسمومیت غذایی شده است. باکتری‌های مضر در غذایی نظیر گوشت گاو، ماهی و سس مایونز باعث بروز مسمومیت می‌شود.
خوردن بیش از حد غذا و تند خوردن غذا نیز باعث درد شکمی در کودکان می‌شود. در این حالت در سیستم گوارش گاز تولید می‌شود و این نفخ موجب ناراحتی و درد در شکم کودک می‌شود.
درمان: برای بهبود دردهای شکمی ناشی از مسمومیت غذایی علاوه بر مصرف داروی تجویزشده می‌توان حوله گرم یا کیسه آب جوش روی شکم کودک قرار داد یا کودک را در وام آب گرم نشاند تا دردش کاهش یابد.
ناراحتی معده: بعضی غذاها، استرس، مصرف دارو و عفونت هیلیکوباکتری پیلوری باعث ترشح بیش از حد اسید معده در کودکان شده و کودک در قسمت بالای معده زیر دنده‌ها و گاهی در کل قفسه سینه درد و سوزشی را احساس می‌کند. غذاهای اسیدی مانند غذاهای حاوی گوجه فرنگی و سس آن، غذاهای ترش، غذاهای چرب، آب‌میوه‌ها، مرکبات و… ممکن است سوزش معده در کودکان را ایجاد کنند.
بعضی کودکان به مواد غذایی مانند آجیل، لبنیات، ماهی، تخم مرغ و… حساسیت دارند و در صورت مصرف این مواد دچار سوزش معده می‌شوند. معمولا کودک بار اول که مواد غذایی حساسیت‌زا را بخورد به آن واکنش نشان می‌دهد.
درمان: برای درمان سوزش معده حتما باید با پزشک کودک مشورت کرد. در بیشتر مواقع پرهیز از غذاهای نامناسب و اسیدی و استفاده از داروهای آنتی‌اسید موثر است.
یبوست: یکی از دلایل عمده دل درد در کودکان یبوست است. در این حالت کودک دفع مدفوع را هر چند روز یک‌بار و به سختی انجام می‌دهد. درد در اثر یبوست ممکن است خفیف یا شدید باشد. معمولا دل دردهایی که در اثر یبوست به وجود می‌آید در سمت راست شکم نزدیک ناف حس می‌شود. در صورت وجود انقباض در روده بزرگ ممکن است شدت دل درد افزایش یابد.
درمان: برای درمان یبوست باید آب فراوان و مواد غذایی ملین مانند کشمش، انجیر، گلابی و غذاهای حاوی فیبر استفاده کرد و میزان تحرک و فعالیت بدنی را افزایش داد.
گرفتگی عضلات شکم: کودکانی که فعالیت ورزشی دارند در اثر گرفتگی عضلات شکم از دل درد شکایت می‌کنند. درد گرفتگی عضلات با وارد آوردن فشار به شکم افزایش پیدا می‌کند.
درمان: استفاده از پمادهای مخصوص دردهای عضلانی و قرار دادن حوله گرم یا کیسه آب جوش روی شکم کودک، درد گرفتگی عضلات را کاهش می‌دهد.
دل درد کودکان در بیشتر موارد با استفاده از روش‌های درمان خانگی درمان می‌شود. نوشیدن آب کافی و استراحت کمک می‌کند دردهای شکمی کودکان کاهش یابد. اگر کودک تب خفیفی داشته باشد می‌تواند از استامینوفن استفاده کنید اما اگر درجه تب بالا بود حتما به پزشک مراجعه کنید.

مقاله دل درد نوزاد چه دلایلی دارد؟  را از وبلاگ گروه سپید گستر بخوانید.




شنبه 14 دی 1398
ن : محیا یوسفی

مراقبت از سالمند مبتلا به دیابت

بیماران مبتلا به دیابت نیازمند مراقبت هستند حال اگر این بیماران سالمند باشند به دلیل مسائل مربوط به افزایش سن به مراقبت ویژه‌ای نیاز دارند. سالمند مبتلا به دیابت ممکن است به بیماری‌های دیگری نیز مبتلا باشد در نتیجه کنترل قند خون دشوارتر خواهد بود.
اگر وظیفه نگهداری از والدین سالمند خود را بر عهده دارید یا از پرستار سالمند کمک می‌گیرید در این مقاله همراه ما باشید.
غده پانکراس یا لوزالمعده در بدن فرد سالم ماده‌ای به نام انسولین را می‌سازد که ورود قند خون به اندام‌های بدن را تنظیم می‌کند. اما در بدن فرد مبتلا به دیابت یا انسولین درست تولید نمی‌شود و یا بدن به انسولین تولیدشده مقاومت نشان می‌دهد و انسولین نمی‌تواند عملکرد طبیعی خود را در بدن انجام دهد. در نتیجه میزان قند خون افزایش می‌یابد. افزایش قند خون در طولانی‌مدت باعث تخریب رگ‌های ریز بدن شده و بر عملکرد قلب، کلیه، اعصاب، چشم و… تاثیر بدی می‌گذارد. بنابراین تشخیص زودهنگام این بیماری بسیار در پیشگیری یا کنترل آن موثر خواهد بود.

مراقبت از سالمند مبتلا به دیابت

مراقبت‌های کلی از سالمند مبتلا به دیابت

احتمال بروز بیماری‌های قلبی در افراد مبتلا به دیابت بسیار شایع است. اگر سالمند دیابتی دارای عوامل زمینه‌ساز مشکلات قلبی همچون چربی خون بالا باشد باید تحت نظر پزشک متخصص قلب و عروق باشد و علاوه بر رعایت رژیم غذایی از فعالیت بدنی و ورزش سنگین خودداری کند.
یکی از نشانه‌های افزایش قند خون در بیماران دیابتی یبوست است. با تکرر ادرار در اثر افزایش قند خون بدن کم‌آب شده و مدفوع سفت می‌شود. سالمندان برای حل مشکل یبوست در کنار کنترل قند خون، باید از مواد غذایی ملین و آب فراوان استفاده کنند.
پوست افراد سالمند دچار خشکی می‌شود و مستعد ترک خوردن است. اگر پوست بدن فرد دیابتی دچار ترک شود به راحتی میکروب را جذب کرده و دچار عفونت می‌شود. برای جلوگیری از ترک خوردن پوست سالمندان باید پس از استحمام بدنشان را با روغن‌های گیاهی یا کرم مرطوب‌کننده چرب کنند.
یکی از مهم‌ترین نکات پرستاری از سالمندان مبتلا به دیابت اندازه‌گیری مرتب قند خون و ثبت آن در دفترچه‌ای است که باید همواره به پزشک معالج نشان داده شود. آزمایش قند خون ناشتا وضعیت قند خون افراد را مشخص می‌کند.

مراقبت‌ از چشم‌ها و پاها

دیابت در بینایی سالمندان نیز تغییراتی ایجاد می‌کند که باید مورد توجه قرار بگیرد. تاری دید شایع‌ترین مشکل بینایی سالمندان مبتلا به دیابت است. افزایش میزان قند خون، بیماری شبکیه چشم، آب مروارید و آب سیاه دلایل عمده تاری دید در افراد دیابتی است.
حتی اگر سالمندان ناراحتی چشمی و یا مشکلات بینایی نداشته باشند باید حداقل سالی یک‌بار برای معاینه به پزشک متخصص چشم مراجعه کنند تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری شود.
یکی از مشکلات شایع سالمندان مبتلا به دیابت زخم پا است. برای جلوگیری از این عارضه باید پاها هر روز وارسی شود. اگر فرد سالمند دچار مشکلات بینایی است بهتر است فرد دیگری حتما پاهای سالمند را نگاه کند. پوشیدن جوراب و استفاده از دمپایی در منزل توصیه می‌شود ولی به خاطر داشته باشید جوراب، دمپایی یا کفش تنگ نباشند.
ممکن است فرد سالمند در پاهای خود احساس سرما کند. توجه داشته باشید به هیچ وجه پاهای خود را بیش از حد به وسایل گرمایشی نزدیک نکنید. ترجیحا از جوراب پشمی یا کفش‌های داخل‌کرکی استفاده کنید.
اگر علایمی مانند بی‌حسی در پاها، خمیده شدن انگشتان پا، سفت شدن بخشی از پوست کف پا، مورمور شدن پاها به‌ویژه هنگام شب، سرخی، تورم و درد در پاهای فرد سالمند وجود داشته باشد باید فورا به پزشک مراجعه کنند.
تغذیه مناسب، استفاده از سبزیجات، مصرف میان‌وعده، نوشیدن آب کافی، استفاده از لبنیات کم‌چرب در کنار فعالیت بدنی سبک و ورزش‌های مخصوص سالمندان علاوه بر کاهش وزن و پایین آوردن فشار و چربی خون، قند خون در سالمند مبتلا به دیابت را نیز به خوبی کنترل می‌کند.




شنبه 7 دی 1398
ن : محیا یوسفی

دلایل زمین خوردن سالمندان را بشناسیم

عملکرد گوش، چشم، پا و مغز در راه رفتن و حفظ تعادل انسان نقش مهمی دارد. یکی از مشکلات شایع سالمندان عدم حفظ تعادل و احتمال زمین خوردن آنهاست. زمین خوردن سالمندان می‌تواند مشکلات سخت‌تری همچون شکستگی استخوان را در پی داشته باشد.
اگر وظیفه نگهداری از پدر و مادر سالمند خود را بر عهده دارید و یا پرستار سالمند را برای این کار استخدام کرده‌اید بهتر است با دلایل زمین خوردن سالمندان آشنا شوید تا بتوانید از آن پیشگیری کنید.

دلایل زمین خوردن سالمندان

 

مشکلات بینایی

تاری دید و ضعف بینایی یکی از مشکلات سالمندی است که به دلیل اختلال در عملکرد قرنیه، عدسی و شبکیه به وجود می‌آید. ضعف بینایی باعث می‌شود افراد همه چیز را تار ببینند و به اشیا و موانع برخورد کنند و در نتیجه زمین بخورند.
تاری دید معمولا به دلیل بیماری‌هایی مانند آب مروارید یا گلوکوم ایجاد می‌شود. با مراجعه به‌موقع به چشم‌پزشک و انجام عمل جراحی می‌توان مشکل تاری دید سالمندان را برطرف کرد.
کم‌نور بودن فضا نیز یکی از دلایل مشکلات بینایی سالمندان است. فرد مسن حدود سه برابر یک فرد جوان به نور نیاز دارد. بنابراین فضای منزل باید نور زیادی داشته باشد تا سالمندان فضای اطرافشان را به خوبی ببینند و با وسایل برخورد نکنند که باعث زمین خوردنشان شود.

مشکلات مغزی و نخاعی

وظیفه کنترل حرکات بدن بر عهده مغز است. در دوران سالمندی به دلیل بیماری‌هایی نظیر تومور، لرزش اندام یا پارکینسون عملکرد حرکتی افراد دچار اختلال می‌شود و تعادل بدن در زمان راه رفتن به هم می‌خورد.
سالمندان به دلیل کاهش عملکرد مغز نمی‌توانند به‌موقع در برابر موانع از خود واکنش نشان دهند. بنابراین تاخیر در تغییر حالت سالمند باعث زمین خوردن او می‌شود. سالمندانی که دچار سکته مغزی شده‌اند نیز حرکات بدنی کندی دارند و واکنش آنها در برابر موانع با تاخیر صورت می‌گیرد.
اکثر سالمندان با مشکلات نخاعی نیز روبه‌رو هستند. گرفتگی کانال گردن و کمر باعث می‌شود سنگینی بیش از حدی در لگن، ران و پاها احساس شود. تنگی کانال به مرور زمان باعث ضعف عضلات اطراف لگن و ران خواهد شد. این ضعف عضلات، خود باعث تاخیر در واکنش سالمندان نسبت به موانع می‌شود و احتمال زمین خوردن را افزایش می‌دهد.

مشکلات گوش

اختلال در حرکت ممکن است به دلیل مشکل در سیستم تعادلی که از گوش هدایت می‌شود ایجاد شود. اگر گوش میانی دچار مشکل شود فرد سرگیجه می‌گیرد و تعادلش را از دست می‌دهد.
تحقیقات نشان می‌دهد سالمندانی که در طول دوران زندگی تغذیه مناسبی داشته‌اند و به فعالیت بدنی و ورزش پرداخته‌اند کمتر دچار اختلالات گوش میانی و سرگیجه می‌شوند. اما استرس، فشارخون بالا، استعمال سیگار و نوشیدنی‌های الکلی باعث اختلال در حفظ تعادل سالمندان می‌شود.

مشکلات مفصلی

آرتروز یکی از بیماری‌های شایع سالمندی است که با درد و ضعف عضلانی، حرکات بدنی سالمندان را محدود می‌کند. فشار آوردن بیش از حد به مفاصل به طور مداوم و در طول زمان باعث بروز آرتروز می‌شود. آرتروز با ایجاد کاهش فضای میان مفصل‌ها باعث می‌شود اندام‌ها دچار کجی و انحراف شوند.
از سوی دیگر آرتروز ضعف عضلات اطراف مفصل و در نتیجه کاهش تحرک سالمند را به دنبال دارد. ضعف عضلات یکی از عوامل مهم زمین خوردن افراد سالمند است.
با رعایت نکاتی می‌توان از پیشرفت آرتروز جلوگیری کرد. درمان دارویی طبق نظر پزشک معالج، استفاده از رژیم غذایی مناسب و جلوگیری از افزایش وزن، تمرین‌های ورزشی سبک و منظم، پیاده‌روی روزانه در مسیر مسطح، کاهش درد با استفاده از ماساژ، کیسه آب گرم، طب سوزنی و…، کاهش استرس و اضطراب در کنترل آرتروز نقش موثری دارند.
مهم‌ترین نگرانی از زمین خوردن سالمندان شکستگی در اثر پوکی استخوان‌ها است. اگر سر سالمند با زمین برخورد کند احتمال خونریزی مغزی افزایش می‌یابد. در صورت وجود سرگیجه حتما باید به پزشک مراجعه کرد تا علت آن مشخص شده و تحت درمان قرار بگیرد. استفاده از عصا برای سالمندانی که در حفظ تعادل خود مشکل دارند توصیه می‌شود.




پنج شنبه 28 آذر 1398
ن : محیا یوسفی

راهکارهایی برای تربیت کودک مهربان

همه پدر و مادرها دوست دارند فرزند مهربانی داشته باشند. تربیت کودک مهربان با کمک روش‌های تربیتی امکان‌پذیر است فقط نیاز به کمی حوصله و دقت دارد. باید کودکان را به مهربانی کردن تشویق کرد تا از همان دوران کودکی افرادی مهربان و پرتوجه بار بیایند.
اگر نگهداری از کودک در منزل به عهده شماست درباره مهربانی با او صحبت کنید. مهربانی یعنی توجه به دیگران. آدم‌های مهربان بدون انتظار از کسی با همه مهربان هستند. به کودکتان بگویید که همیشه و با همه مهربان باشد.

راهکارهایی برای تربیت کودک

 

الگوی مهربانی باشید

شما به عنوان پدر و مادر اولین آموزگار فرزند خود هستید. اگر می‌خواهید فرزند مهربانی داشته باشید لازم است خودتان به عنوان والدین مهربان باشید و به صورت آگانه مهربانی خود را به دیگران نشان دهید.
در طول روز اتفاقات زیادی پیش می‌آید. از فرصت استفاده کنید و به دیگران محبت کنید. برای مثال هنگام خرید اگر سالمندی نیاز به کمک داشت به او کمک کنید. پس از آن حتما به فرزندتان بگویید که چه احساس خوبی دارید. وقتی کودکتان ببیند که شما در طول روز با دیگران مهربان هستید شما را الگوی رفتاری خود قرار می‌دهد و به مهربانی کردن روی می‌آورد.
مهم این است که در حضور کودک به صورت آگاهانه با دیگران مهربان باشید و کلمات را با درایت انتخاب کنید زیرا کودک تمام حرف‌های شما را به خاطر می‌سپارد.

کودک را به خاطر رفتارهای خاص تشویق کنید

برای تربیت کودک مهربان مدام تشویق کردن کودک اصلا نتیجه خوبی در تربیت او نخواهد داشت همان‌طور که تشویق کم اثرات بدی بر او خواهد گذاشت. کودک را باید پس از انجام رفتار خاصی تشویق کرد تا او احساس موفقیت بکند.
وقتی کودک به دوستش مهربانی می‌کند و اسباب‌بازی‌اش را در اختیار او قرار می‌دهد او را تشویق کنید. بگذارید کودکتان بفهمد که به رفتار او توجه می‌کنید و از مهربان بودن او خوشحال هستید.

اشتباهات خود را بپذیرید

بحث و اختلاف نظر بین والدین امری طبیعی است اما رفتاری که در پایان بحث و گفت‌وگو انجام می‌دهید تاثیر بسیاری بر رفتار کودک دارد. اگر شما مقصر هستید حتما از همسرتان عذرخواهی کنید. این رفتار باعث می‌شود کودکتان نیز اشتباه خود را بپذیرد و حس فروتنی در او تقویت شود.
H2: مهربانی قهرمانان را به کودک یادآوری کنید
کودکان تحت تاثیر فیلم‌ها و بازی‌های رایانه‌ای قهرمانانی دارند. این قهرمان‌ها برای کودکان الگو هستند و تاثیر زیادی بر رفتار آنها می‌گذارند. شما می‌توانید افراد مهربان را به کودکتان معرفی کنید تا او را الگوی خود قرار دهد. به کودکتان بگویید قهرمان مهربان بیشتر نزد همه محبوب است و او را به رفتار مهربانانه تشویق کنید.

کارهای خیریه انجام دهید

سازمان‌ها و موسسات زیاد خیریه وجود دارند که شما می‌توانید به همراه فرزندتان به آنجا مراجعه کرده و به صورت داوطلبانه کار خیر انجام دهید. برای مثال برای آغاز سال تحصیلی یا سال نو می‌توانید با همراهی کودکتان لباس، کیف و لوازم‌التحریر تهیه کنید و در جشن نیکوکاری شرکت کنید.
اگر برای گردش به دامان طبیعت رفته‌اید می‌توانید در پایان روز با کمک فرزندتان محیط اطراف را در جهت حفظ محیط زیست تمیز کنید و نایلون‌ها را جمع‌آوری کنید. این کارها تجربه‌های مفیدی برای کودک شماست تا احساس مسئولیت را در او ایجاد و تقویت کند.

مثبت‌اندیشی را تقویت کنید

مثبت‌اندیشی شما تاثیر زیادی روی فرزندتان خواهد داشت. از چیزهای کوچک زندگی لذت ببرید و این کار را به کودکتان نیز یادآوری کنید. در طول روز مثبت‌نگری را در موقعیت‌های مختلف به کار ببرید تا کودکتان آن را از شما بیاموزد و قدردان داشته‌هایش باشد.

به حیوانات رسیدگی کنید

رسیدگی به حیوانات و دادن غذا به آنها مهربانی و احساس مسئولیت را در کودکان افزایش می‌دهد. اگر در منزل حیوان خانگی دارید در رسیدگی کردن و غذا دادن به آن کودک خود را سهیم کنید تا کم کم مسئولیت‌پذیری را یاد بگیرد. برای پرندگان در باغچه منزل یا لبه پنجره دانه بریزید تا فرزند شما مهربانی را از شما بیاموزد.




یک شنبه 17 آذر 1398
ن : محیا یوسفی

اهمیت مصرف ویتامین ها و املاح برای کودکان

تغذیه کودک یکی از مهم‌ترین مولفه‌های رشد او محسوب می‌شود. ویتامین‌‎ها و مواد معدنی باید در برنامه غذایی کودکان وجود داشته باشد تا مواد لازم برای فعالیت‌های جسمی و ذهنی کودک فراهم شود. در این مقاله با اهمیت مصرف ویتامین ها و املاح برای کودکان و ویتامین‌ها و املاح ضروری برای آنها آشنا خواهیم شد.
اگر خودتان نگهداری از کودک در منزل را بر عهده دارید به تغذیه او و مصرف ویتامین‌ها اهمیت دهید تا فرزند دلبندتان دچار خرابی دندان، کم‌مویی، ضعف سیستم ایمنی، پوکی استخوان، کندی رشد قد و… نشود.

اهمیت مصرف ویتامین ها و املاح برای کودکان

ویتامین های ضروری برای کودکان

مصرف ویتامین A برای رشد سلول‌ها و بافت‌های بدن کودکان ضروری است. تخم‌مرغ، شیر، پرتقال، سیب‌زمینی، کدو حلوایی و هویج و به طور کلی سبزیجات زرد و نارنجی منبع غنی ویتامین A هستند که به تقویت بینایی، رشد بهتر پوست، مو و ناخن، استخوان‌ها و تقویت سیستم ایمنی بدن کودک کمک می‌کنند.
کمبود ویتامین A در کودکان خشکی پوست را به همراه خواهد داشت و احتمال مرگ ناشی از عفونت را افزایش می‌دهد.
ویتامین B برای تقویت سوخت‌وساز بدن کودک و رشد ذهنی او ضرورت دارد. کمبود ویتامین B در عملکرد سیستم عصبی کودکان اختلال ایجاد می‌کند و بر توانایی یادگیری آنها تاثیر منفی می‌گذارد. پوست بسیار خشک یا بسیار چرب و وجود آکنه هم می‌تواند پیامد کمبود ویتامین B در کودکان باشد. شیر، پنیر، گوشت قرمز، آجیل، تخم‌مرغ، ماهی، نان ذرت، سویا، لوبیا و غلات منابع غنی ویتامین B محسوب می‌شوند. حتما این مواد غذایی را در برنامه تغذیه روزانه کودک خود قرار دهید.
مصرف ویتامین C بسیار در رشد ماهیچه‌ها و بافت بدن کودکان تاثیرگذار است و برای سلامت پوست آنها ضروری است. این ویتامین به ساخت کلاژن کمک کرده و باعث می‌شود آهن موجود در غذا جذب بدن کودک شود. سلامت دندان‌ها، استخوان‌ها و لثه کودک با مصرف ویتامین C بهبود پیدا می‌کند.
میوه‌ها و سبزیجاتی مانند پرتقال، نارنگی، لیمو، کیوی، توت‌فرنگی، گوجه‌فرنگی، فلفل و کلم بروکلی سرشار از ویتامین C هستند و باید به طور روزانه مصرف شوند.
در برنامه مصرف ویتامین ها و املاح برای کودکان ویتامین D نیز حتما باید در نظر گرفته شود. ویتامین D سیستم ایمنی بدن و رشد سلول‌ها را بهبود می‌بخشد. این ویتامین به جذب کلسیم و حفظ استخوان‌ها و دندان‌های کودک کمک می‌کند. کمبود ویتامین D بیماری راشیتیسم و ضعف استخوان‌ها را در پی خواهد داشت. نور خورشید یکی از بهترین منابع برای جذب ویتامین D است. همچنین تخم‌مرغ، کره و روغن ماهی نیز دارای این ویتامین هستند.
ویتامین E برای تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود سلامت پوست و چشم لازم است. اگر سطح این ویتامین در بدن کم باشد ضعف ماهیچه‌ها، خشکی پوست و مو و گرفتگی عضلات پا را به همراه خواهد داشت. آجیل، مارگارین، کلزا و روغن آفتابگردان منابع غنی ویتامین E هستند.

مواد معدنی ضروری برای کودکان

در کنار ویتامین‌ها وجود املاح و مواد معدنی نظیر آهن و کلسیم نیز برای رشد کودک ضروری است. آهن برای جلوگیری از کم‌خونی در کودکان و بهبود رشد مغز آنها باید در تغذیه روزانه کودکان قرار داشته باشد. گوشت گاو، بوقلمون، آلو، لوبیا و اسفناج دارای آهن هستند و نیاز بدن کودک به آهن را تامین می‌کنند.
کلسیم در استحکام بخشیدن به استخوان‌ها و دندان‌های کودکان نقش مهمی دارد. عملکرد درست ماهیچه‌ها و اعصاب بدن و همچنین انعقاد خون به کمک کلسیم امکان‌پذیر است. لبنیات نظیر شیر، ماست، پنیر، کشک، تخم‌‌مرغ، آب پرتقال، گیاهان دارای برگ سبز تیره مانند اسفناج و انواع کلم منابع غنی کلسیم هستند که باید در برنامه غذایی روزانه کودکان قرار داشته باشند.
برنامه غذایی روزانه کودکان باید ویتامین‌ها و املاح ضروری را در بر داشته باشد تا رشد کودک به خوبی انجام شود. اگر کودک شما به درستی غذا نمی‌خورد یا بیشتر غذاهای فست فودی و نوشابه مصرف می‌کند، برای استفاده از قرص‌های مکمل حتما با پزشک او مشورت کنید. اهمیت مصرف ویتامین ها و املاح برای کودکان را جدی بگیرید.




دو شنبه 11 آذر 1398
ن : محیا یوسفی

عوارض اختلال خواب در سالمندان و راهکارهایی برای بهبود آن

اختلال خواب در سالمندان یکی از مشکلاتی است که بر کیفیت زندگی آنها اثر مستقیم دارد. تحقیقات نشان داده اختلال خواب سومین مشکل بزرگ سالمندان است که برای درمان آن به پزشک مراجعه می‌کنند. خواب مناسب و کافی نقش مهمی در سلامتی دارد. بدن انسان در طول زمان خوابیدن استراحت می‌کند تا انرژی از دست رفته را دوباره به دست بیاورد و برای فعالیت‌های جسمی و فکری آماده شود.
خواب شبانه بهترین زمان خوابیدن برای سالمندان است. سالمندان به حدود 7 تا 8 ساعت خواب شبانه نیاز دارند. اگر وظیفه نگهداری از سالمندان را بر عهده دارید یا این وظیفه را به پرستار سالمند سپرده‌اید در این مقاله همراه ما باشید تا با دلایل اختلال خواب در افراد سالمند و راهکارهایی برای بهبود آن آشنا شوید.

عوارض اختلال خواب در سالمندان

مشکلات خوابیدن در سالمندان

معمولا افراد از سن 65 سالگی به بعد دچار اختلال خواب می‌شوند. سالمندان معمولا به زودی به خواب نمی‌روند و حداقل نیم ساعت طول می‌کشد تا بخوابند. خواب آنها عمیق نیست و در فواصل زمانی کم از خواب بیدار می‌شوند. سالمندان نسبت به صدا، نور و روشنایی، گرما و سرما حساسیت بیشتری دارند و این عوامل نیز بر کیفیت خواب آنها اثر می‌گذارد.
درد در اعضای بدن و ابتلا به بیماری‌های مختلف از عمده‌ترین دلایل اختلال خواب در سالمندان به شمار می‌آید. بیماری‌های قلب و عروق، آرتروز، بیماری‌های گوارشی، اضطراب، پارکینسون، مشکلات تنفسی و… بدخوابی در سالمندان را ایجاد می‌کنند.
گاهی سالمند به دلیل چاقی یا مشکلات تنفسی، بر اثر قطع موقت تنفس هنگام خواب بیدار می‌شود و پس از آن به سختی به خواب می‌رود. سندروم پای بی‌قرار یا حرکت‌های اندام‌های فوقانی بدن از دلایل دیگری است که باعث از خواب پریدن‌های مکرر در سالمندان می‌شود.
یکی از شایع‌ترین دلایل اختلال خواب در افراد سالمند عوارض مصرف بعضی از داروهاست. حتی مصرف قرص خواب اگر به صورت خودسرانه و به مدت طولانی انجام شود باعث بی‌خوابی خواهد شد.
کابوس‌های شبانه یکی دیگر از عوامل اختلال خواب در افراد مسن است. سالمندان کمتر از افراد جوان در طول شب رویا می‌بینند. در مغز فرد سالمند کنش‌هایی هنگام خواب شکل می‌گیرد که ممکن است رویای خوشایند یا ناخوشایند یا حتی ترسناک ببیند. معمولا سالمندانی که خواب‌های ترسناک می‌بینند به اختلالات روانی نظیر افسردگی، اضطراب و… دچار هستند یا تجربه‌های ناخوشایندی مانند سوگ عزیزان را از سر گذرانده‌اند.
اختلال خواب در سالمندان عوارضی نظیر خستگی، اختلال حافظه، ضعف عمومی، تحریک‌پذیری، سردرد، اضطراب، افزایش فشار خون، چرت زدن در طول روز و… را به همراه دارد. تحقیقات نشان می‌دهد کم‌خوابی در سالمندان، افزایش اشتها در نتیجه افزایش وزن و چاقی را در پی خواهد داشت.

راهکارهایی برای خواب بهتر سالمندان

سالمندان باید

  • از مصرف خودسرانه دارو پرهیز کنند
  • از عصر به بعد از نوشیدن چای و قهوه خودداری کنند و مایعات کمتری بنوشند
  • قبل از خواب شبانه غذاهای چرب و سنگین میل نکنند
  • خواب نیم‌روزی را حذف کنند و بیشتر از سی دقیقه در روز چرت نزنند. چرت‌های طولانی‌تر از سی دقیقه باعث خواب‌آلودگی و اختلال در خواب شبانه می‌شود
  • یک ساعت قبل از خواب شبانه از حمام پا استفاده کنند و پاهای خود را در آب گرم قرار دهند
  • سعی کنند شب‌ها در یک ساعت معین برای خوابیدن به رختخواب بروند و صبح‌ها نیز در یک ساعت معین بیدار شوند
  • زمانی به رختخواب بروند که تصمیم به خوابیدن دارند و از مطالعه و تماشای تلویزیون در رختخواب خودداری کنند
  • ورزش منظم و پیاده‌روی در روز انجام دهند. بهترین ساعت پیاده‌روی عصرها بین ساعت 3 تا 5 غروب است. این کار به خواب شبانه سالمندان کمک می‌کند
  • جای خواب خود را تغییر ندهند و فضای اتاق دما و نور مناسب داشته باشد
  • از مصرف قرص‌های خواب‌آور به صورت خودسرانه و طولانی‌مدت خودداری کنند



پنج شنبه 7 آذر 1398
ن : محیا یوسفی

دل درد نوزاد چه دلایلی دارد؟

دل درد نوزاد یکی از دردهای رایجی است که والدین را نگران و درمانده می‌کند. سیستم گوارشی کودک نیاز به زمان برای رشد و کامل شدن دارد بنابراین مشکلاتی نظیر نفخ، رفلاکس، یبوست، استفراغ و اسهال باعث ناراحتی و دل درد در او می‌شود. در این مقاله به دلایل دل درد در نوزادان می‌پردازیم.
اگر خودتان نگهداری کودک در منزل را بر عهده دارید یا پرستار کودک وظیفه رسیدگی به دلبندتان را دارد آشنایی با دلایل دل درد نوزاد به شما کمک می‌کند بهتر بتوانید علت درد را شناسایی و برای آرام کردن کودکتان اقدام کنید.

دل درد نوزاد

دل درد به دلیل نفخ

دستگاه گوارش نوزاد هنوز تکامل پیدا نکرده است و گاز در معده به دلیل باکتری‌های موجود در سیستم گوارشی، گریه نوزاد، شیر خوردن و ورود هوای اضافی ایجاد می‌شود. با ورود گاز در روده‌های نوزاد شکم او معمولا کمی متورم می‌شود و نوزاد شروع به نق زدن و گریه می‌کند. گریه کردن نیز باعث ورود هوای بیشتر به روده‌هایش شده و درد را تشدید می‌کند. این دردها معمولا در ماه دوم زندگی نوزاد به اوج خود می‌رسد اما کاملا طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
برای برطرف کردن نفخ نوزاد باید نوزاد را خوابانده و پاهایش را به آرامی مانند دوچرخه زدن حرکت دهید. البته این کار را به آرامی انجام دهید. اگر این کار اثری نداشت از قطره سایمیتیکون استفاده کنید. این قطره کاملا بی‌ضرر است و دل درد نوزادان را برطرف می‌کند.

دل درد به دلیل رفلاکس معده

رفلاکس معده به شکل بیرون ریختن آب دهان کودک خود را نشان می‌دهد. بیشتر نوزادان به دلیل عدم تکامل دستگاه گوارش دچار رفلاکس معده می‌شوند. معمولا نوزاد شیر را سریع و به مقدار زیاد می‌خورد. شیر قبل از هضم کامل به دلیل ضعف معده و مری به راحتی در دستگاه گوارش بالا می‌آید.
برای جلوگیری از ایجاد رفلاکس در نوزاد بهتر است هنگام شیر دادن به نوزاد کمی وقفه ایجاد کنید تا آروغ بزند و غذا فرصت برای هضم شدن داشته باشد. با این کار باد اضافی وارد روده نوزاد نمی‌شود و در نتیجه دل درد نمی‌گیرد.
پس از اینکه نوزاد از خوردن شیر سیر شد حتما باید آروغش را بزند. بدن کودک را در وضعیتی قرار دهید که بتواند راحت آروغ بزند. با مالیدن پشت کودک یا خواباندن آن به پهلو و ماساژ پهلوی دیگر کودک به او کمک می‌کنید راحت‌تر آروغ بزند. البته این نکته را به خاطر داشته باشید که به مدت بیست دقیقه پس از شیر خوردن کودک را نخوابانید و در حالت ایستاده نگه دارید تا غذایش هضم شود.
اگر رفلاکس در نوزاد شدید باشد معمولا به شدت گریه می‌کند. سرفه کردن، تنفس مشکل، استفراغ و… نیز در این نوزادان به وجود می‌آید. در این موارد حتما به پزشک مراجعه کنید.

دل درد به دلیل یبوست

یبوست در نوزادان معمولا به دلیل تغییر غذا اتفاق می‌افتد. اگر شیر خشک جایگزین شیر مادر شود و یا برعکس و یا غذای جامد به تغذیه کودک اضافه شود کودک دچار یبوست می‌شود. اگر نوزاد در حین مدفوع به خود فشار می‌آورد و رنگ مدفوعش تیره است یبوست دارد.
معمولا برای درمان یبوست نوزاد با توجه به سن او آب سیب یا آب گلابی تاثیر بسیار خوبی دارد. در بعضی مواقع نیز پزشک شیاف گلیسیرین تجویز می‌کند. این شیاف با چرب کردن مجرای خروج مدفوع باعث می‌شود دفع راحت‌تر صورت بگیرد.

دل درد به دلیل اسهال

نوزاد به دلیل قرار گرفتن در معرض ویروس دچار اسهال می‌شود. این ویروس ممکن است از کودک دیگری به او منتقل شده باشد یا از طریق غذای آلوده وارد بدنش شود. برای درمان اسهال، اگر کودکتان سنی دارد که می‌تواند به جز شیر، مواد غذایی دیگر بخورد موز، پوره سیب، نان تست و برنج بسیار مفید است.
اسهال در کودکان در صورت ادامه داشتن بسیار خطرناک است و بدن کودک را دچار کم‌آبی می‌کند. در این موارد حتما باید به پزشک مراجعه کرد.




پنج شنبه 16 آبان 1398
ن : محیا یوسفی

آیا استفاده از روروک برای کودکان ضرر دارد؟

استفاده از روروک برای کودک همواره مورد اختلاف نظر صاحب‌نظران و سوال بسیاری از والدین است. آیا استفاده از روروک به کودک آسیب می‌رساند؟ اگر نگهداری از کودک در منزل بر عهده شماست و کودکتان به سنی رسیده که می‌تواند از روروک استفاده کند در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این باره در اختیارتان قرار دهیم.
کودکان به طور معمول در سن یازده تا سیزده ماهگی به راه می‌افتند. اگر کودک در زمانی زودتر از زمان گفته شده راه برود در سن نوجوانی و جوانی دچار زانودرد و کمردرد خواهد شد.

 استفاده از روروک برای کودکان


کارشناسان به چند دلیل با راه رفتن کودک با روروک مخالفت می‌کنند. آنها معتقدند کودک باید روال فیزیولوژیک خود را سپری کند و سپس در زمان مناسب راه بیفتد. پدر و مادر نباید کودک را زودتر از موعد به راه رفتن تشویق کنند یا با استفاده از روروک زمینه راه افتادن کودک را فراهم کنند. راه رفتن نادرست با روروک تاثیرات بسیار بدی بر استخوان‌های ران و ساق پای کودک خواهد گذاشت.
روروک راستایی در مفاصل کودک را تحت تاثیر قرار می‌دهد. زمانی که کودک در روروک است تنها از طریق پنجه پا با سطح زمین در تماس است و این کار حس خوبی در کودک ایجاد نمی‌کند. اگر ارتفاع روروک به درستی تنظیم نشود کودک عادت می‌کند روی پنجه راه برود و این به مرور زمان روی حالت کودک تاثیر می‌گذارد.
زمانی که کودک در روروک قرار دارد نمی‌تواند پاهایش را ببیند و روند تکامل حرکتی کودک به تاخیر می‌افتد. به این نکته توجه کنید که زمانی که ستون مهره‌های کودک تکامل لازم را پیدا کند کودک سعی می‌کند بایستد. اگر زودتر از این زمان کودک از روروک استفاده کند قطعا در آینده دچار کمردردهای مزمن خواهد شد. این موضوع درباره زودتر از موعد نشاندن کودک نیز صدق می‌کند.
تحقیقی در آمریکا نشان داده است کودکانی که از روروک استفاده می‌کنند کمتر از دیگر کودکان روی زمین به دنبال چیزی می‌گردند و قوه بینایی و میدان دیدشان محدودیت پیدا می‌کند. از طرف دیگر رشد هوشی کودکانی که روی روروک می‌نشینند نسبت به هم‌سالانشان کندتر است و مدت زمان بیشتری طول می‌کشد برای اینکه بتوانند روی زمین بخزند، بشینند و راه بروند.
استفاده از روروک بیشترین تاثیر را روی افزایش قدرت ساق پاهای کودک دارد ولی بر توان حرکتی لگن و ران‌ها بی‌تاثیر است. روروک باعث می‌شود کودک به تنهایی برای ایستادن تلاش نکند.

 

خطرهای احتمالی روروک برای کودکان

یکی از مضرات روروک امکان دسترسی کودکان به نقاط خطرناک مانند اتاق‌های دیگر، پریز برق، شومینه، بخاری، آشپزخانه و یا محوطه باز منزل مانند حیاط و استخر است. همچنین ممکن است کودک در اثر سرعت روروک با جایی برخورد کند یا از پله‌ها سقوط کند. افتادن یکی از علت‌های اصلی صدمه کودکانی است که از روروک استفاده می‌کنند. در این صورت آسیب‌دیدگی کودک و شکستگی در سر، دست و پا را نیز در پی خواهد داشت.
گزارش‌هایی نیز از مسمومیت کودکانی که به علت استفاده از روروک به مواد خطرناک مانند شوینده‌ها یا سموم گیاهی و حشر‌کش‌ها دسترسی پیدا کرده‌اند ارائه شده است.
در آمریکا و کانادا با تلاش پزشکان کودک، فروش روروک ممنوع اعلام شده است و حتی جریمه‌هایی برای فروشندگان آن در نظر گرفته شده است.

راهکارهایی برای راه افتادن کودکان

برای راه افتادن کودک والدین باید برای او ایجاد انگیزه کنند. یکی از راه‌های ایجاد انگیزه قرار دادن اسباب‌بازی در فاصله‌ای دور از دسترس کودک است تا او را تشویق کند برای برداشتن آن خود را به اسباب‌بازی برساند.
راه دیگر این است که پدر یا مادر کمی دورتر روی پا به صورت نیم‌خیز بایستد و آغوشش را برای بغل کردن کودک باز کند تا کودک خودش را به آنها برساند. پدر و مادر باید حوصله به خرج دهند تا زمان مناسب راه رفتن کودک فرا برسد.




شنبه 4 آبان 1398
ن : محیا یوسفی

تزریق واکسن آنفولانزا برای سالمندان

آنفولانزا یکی از بیماری‌هایی است که با فرا رسیدن فصل پاییز و زمستان سلامت سالمندان را به دلیل ضعف سیستم ایمنی تهدید می‌کند. این بیماری با علائمی همچون تب شدید، سرفه، گرفتگی و آب‌ریزش بینی همراه است. برای پیشگیری از این بیماری پزشکان تزریق واکسن آنفولانزا برای سالمندان را توصیه می‌کنند.
با سرد شدن هوا در فصل پاییز بروز عفونت‌های ویروسی دستگاه تنفسی شیوع پیدا می‌کند. به همین دلیل پزشکان توصیه می‌کنند کودکان زیر شش سال، سالمندان، خانم‌های باردار، بیماران قلبی، کلیوی، دیابتی، مبتلایان به سرطان و افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا واکسن آن را تزریق کنند.
پرستار سالمند یا افرادی که وظیفه نگهداری از سالمندان را بر عهده دارند باید در نظر داشته باشند که بیماری آنفولانزا شباهت‌های زیادی به سرماخوردگی دارد ولی عوارض آن بسیار حادتر از سرماخوردگی است. بروز تب ناگهانی با درجه بالا به همراه درد بدن، گلودرد، سرفه و گاهی عطسه از عوارض آنفولانزاست که در بیمار بروز می‌کند. این بیماری در افراد سالمند بالای پنجاه سال و افرادی که بیماری‌های مزمن قلبی، ریوی و کلیوی دارند عوارض خطرناکی همچون سینه پهلو یا حمله‌های قلبی را به همراه خواهد داشت که حتی ممکن است منجر به فوت بیمار شود.

تزریق واکسن آنفولانزا برای سالمندان


سالمندان بالای 65 سال باید واکسن آنفولانزا را تزریق کنند. پزشکان معتقدند واکسن آنفولانزا مرگ و میر ناشی از سکته‌های قلبی را کاهش می‌دهد و حتی میزان فوت بیماران مبتلا به عارضه‌های قلبی را در فصل زمستان کم می‌کند.
پس از تزریق واکسن عوارض جزئی مانند تب خفیف، درد عضلات و مفاصل، سردرد و تورم و سرخی در محل تزریق رخ می‌دهد. معمولا این عوارض یک تا دو روز پس از تزریق برطرف می‌شوند.
سالمندان باید برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا در کنار تزریق واکسن آنفولانزا بهداشت فردی و اجتماعی را رعایت کنند. آنها باید از دست دادن و روبوسی با افراد بیمار بپرهیزند و دست‌ها را به طور مرتب و مکرر با صابون بشویند.
تزریق واکسن آنفولانزا در سالمندانی که مبتلا به تب یا عفونت حاد هستند باید به زمان دیگری موکول شود. پیش از تزریق حتما با پزشک مشورت کنید و در صورت وجود حساسیت سالمند به ترکیبات تخم مرغ، پروتئین مرغی، فرمالدئید، ستیل تری متیل آمونیوم بروماید، پلی سوربات 80 و جنتامایسین از تزریق واکسن آنفولانزا پرهیز کنید.
واکسن آنفولانزا تحت هیچ شرایطی نباید داخل عروق تزریق شود. همچنین بهتر است امکانات درمانی و نظارت‌های لازم پس از تزریق در دسترس باشد تا از بروز خطرات احتمالی جلوگیری شود.
منع از تزریق واکسن آنفولانزا در افرادی که به تخم مرغ حساسیت دارند به این دلیل است که واکسن آنفولانزا در جنین تخم مرغ تکثیر داده می‌شود. این واکسن به صورت سوسپانسیون در سرنگ‌های تک‌دوز آماده تزریق و به شکل مایع بی‌رنگ و شفاف در داروخانه‌ها عرضه می‌شود.
میزان تاثیرگذاری واکسن آنفولانزا حدود هشتاد درصد تخمین زده شده است یعنی ممکن است افراد حتی با وجود تزریق واکسن باز هم به آنفولانزا دچار شوند. نکته دیگری که باید مد نظر داشته باشید این است که واکسن آنفولانزا در برابر سرماخوردگی ایمنی ایجاد نمی‌کند.

زمان تزریق واکسن آنفولانزا

تزریق واکسن آنفولانزا برای سالمندان باید در اواسط شهریور ماه تا اواخر این ماه و اوایل مهر ماه انجام شود. دو هفته پس از تزریق واکسن، بدن فرد پادتن‌هایی تولید می‌کند تا از بدن در برابر آنفولانزا محافظت کند اما در کل چهار هفته زمان نیاز است تا سطح ایمنی بدن افراد افزایش پیدا کند.
به این نکته توجه کنید که تاریخ واکسن حتما مربوط به سال جاری باشد زیرا واکسن آنفولانزا هر سال با استفاده از ویروس‌های شایعی که در سال گذشته به شیوع بیماری آنفولانزا منجر شده‌اند تولید می‌شوند. این واکسن را باید در دمای بین 2 تا 8 درجه سانتی‌گراد در یخچال و به دور از نور و انجماد نگهداری کنید. تزریق واکسن آنفولانزا از این بیماری فقط برای یک سال پیشگیری می‌کند و سال‌های بعد مجددا باید تزریق شود.




سه شنبه 30 مهر 1398
ن : محیا یوسفی

خواندن کتاب برای کودکان نوپا

خواندن کتاب برای کودکان نوپا یکی از مهم‌ترین کارهایی است که والدین باید در برنامه روزانه خود بگنجانند. کتاب‌خوانی برای نوزادان علاوه بر مهارت زبانی، به رشد احساسی و پرورش اجتماعی آنها کمک می‌کند.
نگهداری کودک در منزل کار دلچسبی است اگر با کمی تامل و برنامه‌ریزی انجام شود. یکی از راه‌های سرگرم کردن کودک کتابخوانی است. علاوه بر سرگرمی، مهارت زبانی کودک ضمن شنیدن کتاب با تقلید صداها، تشخیص تصاویر کتاب و یادگیری کلمات افزایش پیدا می‌کند.
خواندن کتاب با صدای بلند برای نوزاد باعث می‌شود کلمات بهتر و بیشتر در ذهن آنها بنشیند و بهتر و راحت‌تر بتوانند صحبت کنند. به طور معمول نوزادانی که تا قبل از دو سالگی والدین بیشتر با آنها صحبت کرده‌اند و برایشان کتاب خوانده‌اند بیشتر با کلمات آشنایی دارند.

خواندن کتاب برای کودکان نوپا


نوزاد در ماه‌های اول زندگی متوجه تصاویر کتاب نمی‌شود و فقط به رنگ‌های روشن توجه می‌کند. خواندن آواز و لالایی توسط مادر باعث به آرامش رسیدن نوزاد می‌شود. نوزاد تقریبا در چهار تا شش ماهگی علاقه به کتاب نشان می‌دهد. کتاب‌هایی را برای کودک انتخاب کنید که مانند شعر ریتم تکراری داشته باشد و تصاویر آن دارای رنگ‌های روشن باشد.
می‌توانید کتاب‌های پارچه‌ای مخصوص کودک تهیه کنید که هم آسیبی به کودک نمی‌رساند و هم می‌توان داخل حمام نیز از آن استفاده کرد. نوزاد در این سن می‌خواهد کتاب را لمس کند. جنس نرم کتاب‌های پارچه‌ای و چاپ ضد حساسیت آنها برای استفاده کودک مطلوب است و لمس این کتاب‌ها به تقویت قدرت حرکت انگشتان و دست او کمک می‌کند.
کودک شش‌ماهه تا یک‌ساله با چنگ انداختن به کتاب و تولید صداهایی با دهانش به مادرش که در حال خواندن کتاب است پاسخ می‌دهد. کودک در یک سالگی می‌تواند به کمک والدین کتاب را ورق بزند و به اشکالی که در کتاب می‌بیند اشاره کند و صدای والدین را تکرار کند.

 

چگونه برای کودک کتاب بخوانیم؟

1. کتاب را با صدای بلند و به صورت شمرده برای کودک بخوانید: هنگام خواندن کتاب برای کودکان کلمات را با سرعت مناسب و به درستی تلفظ کنید تا توجه کودک را جلب کنید. از لحظاتی که کنار کودکتان می‌گذرانید لذت ببرید.
2. داستان کتاب را به زبان خودتان برای کودک نقل کنید: زمان خواندن کتاب مهم منتقل کردن ایده داستان به کودک است. خواندن تک به تک واژه‌های کتاب جذابیت داستان را برای کودک کم می‌کند. بهتر است کتاب را با زبان خودتان برای کودک بخوانید و جمله‌های سخت آن را تغییر دهید تا برای کودک قابل فهم باشد.
3. کتاب را با حرکات دست و آواهای مختلف برای کودک بخوانید: وقتی برای کودک کتاب می‌خوانید لحن خود را تغییر دهید، صدا را زیر و بم کنید و از حرکت دست‌های خود استفاده کنید تا به داستان عینیت ببخشید. این کار هیجان بیشتری در کودک ایجاد می‌کند و او را مشتاق به کتاب‌خوانی خواهد کرد.
4. اجازه دهید کودک کتاب را لمس کند و آن را ورق بزند: کودکان دوست دارند کتاب را لمس کنند و آن را ورق بزنند. از پاره شدن ورقه‌های کتاب نترسید. برای کودکان کوچک‌تر کتاب‌های پارچه‎‌ای و پلاستیکی انتخاب کنید که هیچ خطری برای کودک ندارند. تصاویر کتاب را با دست به کودک نشان دهید و اجازه دهید کودکتان آن تصاویر را لمس کند. حتی می‌توانید کتاب‌هایی با طرح برجسته تهیه کنید تا از این طریق احساس کودک تقویت شود.
وقتی به تصویری اشاره می‌کنید و درباره آن حرف می‌زنید کودک هم به حرف زدن تشویق می‌شود بنابراین دایره واژگان او شکل می‌گیرد و رفته رفته بزرگ‌تر می‌شود.
5. به صورت روزانه برای کودک کتاب بخوانید: خواندن کتاب برای کودکان را در برنامه روزانه حتی به مدت اندک قرار دهید. حتی لازم نیست یک کتاب را به صورت کامل برای کودک بخوانید هر چند کتاب کودک حجم بسیار کمی دارد. بهتر است روزی پانزده تا سی دقیقه برای کودک کتاب بخوانید اما اگر فرصت ندارید حداقل پنج دقیقه زمان را به این کار اختصاص دهید.
6. از کودک سوال بپرسید: وقتی برای کودک کتاب می‌خوانید مکث کنید و درباره آنچه در داستان می‌گذرد از او سوال بپرسید. این کار باعث تعامل بیشتر شما با کودکتان می‌شود و در نتیجه علاقه او به کتابخوانی بیشتر خواهد شد.
زمانی را برای خواندن کتاب انتخاب کنید که کودک آرام و سرحال باشد. وقتی کودک شما هوشیار باشد مهارت‌های یادگیری در او تقویت خواهد شد. در نهایت مهم این است کتابخوانی رابطه شما را با فرزندتان تقویت کند.





تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان خدمات پرستاری سپید گستر و آدرس sepidgostar.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.